Aikido inspiration tour 2024 28Mars-7April

Niklas Björklund Torsby Aikidoklubb åkte till Japan på Aikido inspiration tour 2024 tillsammans med Riai Aikido Dojo mellan 28Mars – 7April. Resan bestod av tre delar. Iwama, Tokyo och Tanabe. Del 1. Vi bodde och tränade i Iwama som uchi deshis (inneboende elever) Dagarna startade med att väckarklockan ringde 04:45. 05:00 började vi med att städa Dojon o Kamidama och kratta vid Aiki jinja /templet. Träningen startade 06:00 för Inagaki Sensei. Vi hade 3-4 pass per dag och övriga Senseis vi tränade för var Nagashima Sensei, Namba SenseiKenji Hirasawa Sensei och Yukimasa Ohwada Sensei. (Elever till Osensei och Morihiro Saito sensei.)  Det var också väldigt trevligt att träffa gamla och nya vänner. 

 

Inagaki sensei bjöd oss på onsen (varmt bad) + Kareoke en eftermiddag. Vi gjorde också en utflykt till berget Artago san och Aikifalls. En hajk på 12 km som bitvis var väldigt brant. Vi gick de berömda trapporna (373 steg) upp till templet där Saito sensei hjälpte O sensei genom att gå bakom honom och stötta honom med sin hand i ryggen.

Del2. Tokyo Hombu Dojo, besök hos IWATA och kvällsträning hos Sawa sensei.  

Vi tränade två pass på Hombu Dojo (Aikidons högkvarter) första passet startade 06:30 för Waka Sensei och efter passet blev det gruppbild med Doshu o Waka, Sedan fick Niklas möjligheten att överlämna en present och presentera sig för Doshu. 08:00 vad det dax för nästa pass med Namba Sensei. Dagen bestod av en sightseeingtur i Tokyo där vi besökte diverse butiker och IWATA (en affär som skräddarsyr Aikidokläder) första gången som Niklas besökte affären 1996 så träffade han affärsinnehavarens farmor och hennes syster. På kvällen blev Niklas inbjuden att träna hos Sawa sensei (Inagaki senseis yngre bror som också som var elev till Osensei.).

 

Del 3. Sista etappen på Aikido inspiration tour 2024 avslutades i Tanabe som är Morihei Ueshiba (Aikidons grundare) födelse stad. Här gjorde vi en fantastisk vandring i Morihei Ueshiba fotspår. Vi besökte platsen där han växte upp, olika helgedomar och tempel där han utbildade sig och startade sin budoträning. Vi besökte hans grav och Ueshiba Morihei Memorial Museum. En fantastisk dag som toppades med Aikidoträning för Junichi Gomita Sensei och vi fick även träffa Seiji Gomita Sensei som var elev till Osensei.