黙想– Mokuso                                                                                                                                                                                                                                  

Betyder att tömma sinnet.  Det första kanji tecknet ”黙 – Moku” betyder tystnad eller stopp och den andra är ”想 – So” och betyder att tänka eller fokusera. Ordagrant kan det betyda ”stoppa tankarna” eller i det här fallet, Att tömma sinnet.

I Japansk Budo och Aikido är 黙想- Mokuso är ett vanligt sätt att starta och avsluta ett träningspass.  黙想 – Mokuso är känt för att betyda: ”Värma upp sinnet för att träna hårt.” 

I Torsby Aikidoklubb startar vi vår barn och ungdomsträning med 黙想- Mokuso som är en typ av mental träning. Ett sätt att tömma sina tankar innan träning och lämna det vardagliga stressen utanför dojon / träningsmattan. Det gör att vi har en bättre närvaro och fokus på träningen. Vi sitter i Seiza (på knä), raka i ryggen med avslappnade axlar. Vi blundar, slappnar av och tar några djupa andetag innan vi hälsar in. Desamma gör vi när träningen är slut. Vi blundar, slappnar av och tar några djupa andetag och hälsar ut. Därefter så kan vi ta tillbaka vardagen igen.

På Samurajernas tid användes 黙想- Mokuso för att värma upp sinnet inför en strid. Detta var ett sätt att kontrollera rädsla, behålla ett inre lugn och fokusera på uppgiften. Att vara fri från tankar och känslor som ilska eller rädsla under strid gjorde det enklare att agera och reagera mot en motståndare utan tvekan. Man kunde förlita sig på den naturliga reaktionen eller instinkten eller vad som kändes intuitivt.  Detta gjorde att Samurajerna blev mer effektiva i strid.